ДверіОК - виробництво вікон, дверей та гаражних воріт

Двері. Трохи історії

Такий невід'ємний предмет нашого життя, як двері, з'явився ще в первісні століття. У ті часи двері служила виключно для захисту від небезпечних проявів навколишнього світу.

Цікаві статті

Двері. Трохи історії

31.07.2018

31.07.2018

Такий невід'ємний предмет нашого життя, як двері, з'явився ще в первісні століття. У ті часи двері служила виключно для захисту від небезпечних проявів навколишнього світу. Першим відомим її варіантом був величезний камінь, зрушити який було під силу далеко не кожному предкові сучасної людини. Через таку особливості двері «замикали» тільки на ніч, а вдень житло було уразливим.

       Непрактичність каменю сприяла зменшенню популярності його використання в ролі дверей. Деякі давні народи, такі, як греки і єгиптяни, стали першими виробниками дверей з бронзи і деяких порід дерев. Втім, валуни не зникли з ужитку повністю - їм часто довіряли роль дверей в усипальницях або гробницях. Саме в стародавньому світі зародилися прообрази сучасних міжкімнатних дверей. У той час їх виготовляли з клаптів, шкур, пізніше вони набули вигляду перегородок.

        Якщо вірити історичної інформації, в Давньому Єгипті та Греції двері біля входу в кімнати житлових будівель були спершу оформлені зі смужок шкіри, тканин, бус. Про це свідчать розкопки Помпеї, міста, який був похований під попелом Везувію. Вже в той час полотна, які використовувалися як двері, кріпилися за допомогою петель, а на деяких навіть були присутні примітивні замки. Деяку подобу фурнітури того часу мало чимало кованих елементів (цвяхи, скоби, смуги). Зовнішній вигляд дверей протягом історії людства істотно змінювався, адже господарі прагнули додати своєму житлу максимальної витонченості і захищеності. Змінювалися конструкції, матеріали. Так, у французьких будинках 17 століття вперше з'явилися скляні моделі дверей. Двостулкові двері стали винаходом майстрів Данії. Американці стали виробляти зразки дверей, які вільно відкривалися в обидві сторони. Сталося це в 19 столітті.

          20 століття, само собою, принесло у зовнішній вигляд дверей чимало нового. Воно запропонувало покупцям безліч моделей. Кожен міг вибрати саме свій, індивідуальний варіант, виходячи з потреб і матеріальних можливостей. У наш час міжкімнатні двері виробляються з безлічі різноманітних матеріалів, найпопулярнішими серед яких є різні породи дерева - соснові, букові, березові і багато інших сортів. Крім того, дизайн дверей також дуже різноманітний - двері можуть бути филенчатими і суцільними, як глухе дерев'яне полотно, можуть мати такі елементи декору, як поглиблення, малюнки та ямки. Також має значення конструкція дверей - розсувні, складні або стандартні з распахом.

      Загалом, зовнішній вигляд і можливості сучасних дверей істотно відрізняються від їх древніх прабатьків - різні рішення, конструкції, матеріали, дизайн. Наприклад, двері з МДФ накладками є дуже витонченими, довговічними і практичними. Вони надають приміщенню сучасний і красивий вигляд. Втім, призначення дверей, незважаючи на значний розвиток, змінилося дуже мало.

Залишились питання?

Отримайте безкоштовну
консультацію

Ми гарантуємо вам швидке та якісне виготовлення,
швидку доставку та встановлення.
Замовте і все інше ми зробимо за вас.

Вигідні умови
кредитування

Відгуки

Зворотній дзвінок

Залиште ваш номер, та наш консультант відповість на всі ваші запитаня.